Összes oldalmegjelenítés

2013. április 3., szerda

Beköszöntő

Kedves Olvasó!
 

Az elmúlt néhány esztendőben teljesen az utazás megszállottjává váltam. 

Talán minden akkor kezdődött, amikor egy porosodó doboz mélyén rátaláltam a "Világjárók" sorozat pár kötetére. Ezek az útleírások egyszerűen magukkal ragadtak: hétköznapi emberek vagy éppen kutatók, újságírók kíváncsian nekivágnak a nagyvilágnak, hogy felfedezzék, megismerjék, s megértsék azt. S ekkor hirtelen megszületett a gondolat: "Én is ezt akarom csinálni!"

Miközben könyvespolcom egyre több útleírástól (köztük a "Világjárók" sorozat összes, több mint 180 kötetétől), beszámolótól, újságcikktől, útkönyvtől és térképtől roskadt, elkezdődött a tervezési fázis: "Merre induljak neki?" Leginkább a magashegységek és a sivatagok világa ejtett rabul a különböző olvasmányokon keresztül. Ennek következtében sikerült - ugyan csak kis mértékben -, de szűkíteni a célpontok listáját. 

Első komolyabb útjaim így az arab világba vezettek, majd ezt követően a hegyek birodalmába léptem be több alkalommal. A könyvek nem hazudtak. Sőt! Az élmények hatására a sivatagok és a hegyek, de egyáltalán az utazás, a készülődés, a szervezés, s minden utazással kapcsolatos tevékenység egyfajta szenvedélyemmé vált. Ugyanakkor rájöttem, hogy az utazás számomra nem csak magát az utazást - annál jóval többet: egy más kultúra, környezet és az ott élő emberek megértését, ugyanakkor saját magunk megismerését is. Minden egyes túra, hosszabb utazás vagy hegymászás után úgy érzem, több lettem, s megismertem valami újat.

Útjaimról hazatérve számos alkalommal tartottam fényképes élménybeszámolót és több újságcikkem is megjelent. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően született meg bennem a gondolat és a kellő motiváció, hogy ezeket az élményeket és fotókat sokkal szélesebb közönséggel is megosszam, hiszen azt eddigi tapasztalataim azt mutatták, van rájuk igény. S végül ily módon született meg ez a blog.

Írásaimban elsősorban a személyes tapasztalataimat, élményeimet szeretném megosztani az utazásaim közben készített fényképeimmel kiegészítve. Mindazonáltal fontosnak érzem, hogy bejegyzéseimet olyan ismeretekkel, tudnivalókkal fűszerezzem (természetesen feldolgozható mennyiségben!), melyeken keresztül közelebb kerülhetünk és megérthetjük az adott országot, várost, népet, vallást, tájat vagy akár jelenséget.

Mindenkinek jó olvasást, jó utazást kívánok!

UI.: Ha tetszenek az írásaim, s úgy gondolod ismerőseidet is érdekelné, bátran küldd el nekik a blog címét!


1 megjegyzés:

  1. Nagyon jok a kepek, szuper a hatter-filmzene (old times :)), kivancsian varjuk a tovabbiakat! :)

    VálaszTörlés